Kunstgras FAQ

Heeft u een vraag over kunstgras? Kijk dan eens of de vraag hieronder beantwoord wordt. U vindt hier een overzicht van de meest gestelde vragen over kunstgras en hun antwoorden.

Is uw vraag na het lezen van deze pagina nog niet beantwoord? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Onderhoud

Lees hier over hoe je je
kunstgras moet onderhouden

Informatie

Lees hier meer over
kunstgras en waar je op moet letten

Bestelproces

Lees hier over onze
bestel- en levervoorwaarden

Hoe moet je kunstgras reinigen
Is uw kunstgras vies geworden? Dat is helemaal niet erg. Kunstgras is gemaakt van slijtvast materiaal, waardoor u het gemakkelijk schoon kunt maken zonder schade aan te richten.

Allereerst verwijdert u het grove materiaal van uw kunstgrasmat. Denk bijvoorbeeld aan gevallen etensresten, bladeren of de poep van de hond.

Als u de grootste viezigheid weggehaald hebt, poetst u de resten nog even weg met een simpel sopje, groene zeep of de tuinslang.

Het gebruik van chloor dient u te allen tijde te voorkomen, omdat de vezels van de grasmat niet goed tegen chloor kunnen. Bovendien is chloor schadelijk voor het milieu.

Spoel nu de vieze plek nog even na met de tuinslang. Een kunstgrasmat bevat kleine gaatjes, waardoor water en opgelost vuil de bodem in verdwijnen.

Nu hoeft u alleen de kunstgrasmat nog even na te borstelen. Borstel tegen de richting van de grasvezels in, zodat die weer netjes recht komen te staan.

U ziet het: een kunstgrasmat schoonmaken is helemaal niet moeilijk en is zo gebeurd.

Komt er onkruid in kunstgras?

Dat kan, maar het onkruid groeit nooit vanaf de bodem. Het stabilisatiedoek dat u onder de kunstgrasmat plaatst, voorkomt de groei van onkruid onder de mat.

Wel is het mogelijk dat zaden en pitten op uw kunstgras ontkiemen. Deze planten in de dop komen door de wind en door vogels op uw grasmat terecht.

Het is dus belangrijk om regelmatig de mat te vegen. Daarmee voorkomt u dat de zaden en pitjes de kans krijgen te ontkiemen en onkruid te vormen.

Het voordeel blijft dat onkruid bovenop kunstgras niet zo snel de kans krijgt te wortelen in de bodem. De kunstgrasmat en het stabilisatiedoek voorkomen dat. Als u uw mat regelmatig schoonveegt, krijgt u dus vrijwel nooit last van onkruid.

Wordt kunstgras warm in de zon?

Ja. Kunstgras wordt in de zon warmer dan echt gras.

Toch hoeft u zich geen zorgen te maken. Een kunstgrasmat wordt niet zo warm als een tuintegel. Al helemaal niet als u in Nederland of België woont. De zonkracht is hier lang niet zo sterk als in Zuid-Europa.

Hoe warm een kunstgrasmat wordt, hangt af van de lengte van de sprieten. Langere sprieten geven meer verkoeling.

Wordt de mat toch warmer dan u wilt? Sproei er dan wat water overheen. Dit heeft een verkoelende uitwerking op uw kunstgras.

Waarom heb je een stabilisatiedoek voor kunstgras nodig?

Een stabilisatiedoek of drukverdelend doek zorgt ervoor dat de ondergrond van je kunstgrasmat egaal en stabiel blijft. Je krijgt daardoor geen last van deuken en putten in je mat. Zelfs niet als je vaak op dezelfde plek op een stoel zit.

Een stabilisatiedoek gaat bovendien de groei van onkruid onder uw grasmat tegen. Het onkruid krijgt door het doek niet de kans om zich naar boven te ontwikkelen. Let er bij het plaatsen van het doek wel op dat u de verschillende stroken van het doek goed laat overlappen.

Een stabilisatiedoek is overigens niet nodig wanneer u uw kunstgrasmat op tegels legt.

Hoe moet je kunstgras onderhouden?

Kunstgras is zeer onderhoudsarm. U bespaart veel tijd en geld, doordat u uw grasmat niet hoeft te maaien, bemesten of sproeien. Toch heeft uw kunstgrasmat ook af en toe wat onderhoud nodig.

Ten eerste is het belangrijk dat u etensresten en ander grof vuil van de mat verwijdert. Hoe dat moet, leest u hier.

Daarnaast is het van belang dat u regelmatig bladeren en ander organisch materiaal verwijdert van de mat. U voorkomt hiermee dat zaadjes van planten de kans krijgen te ontkiemen.

Mocht u toch onkruid tegenkomen op uw grasmat, haal het dan met de hand weg. Probeer altijd de gehele plant, inclusief de wortel, uit de bodem te trekken. Dat voorkomt dat de plant snel terug groeit.

Voor het verwijderen van organisch materiaal kunt u een harde bezem gebruiken. Die werkt efficiënt én hij zet de platgedrukte sprieten van de grasmat weer rechtop.

Kunstgras heeft bij intensief gebruik de neiging om plat te gaan liggen. Het is daarom belangrijk dat u zo nu en dan de grasmat opborstelt.

Op zoek naar een uitgebreide uitleg over het onderhouden van kunstgras? Bekijk onze handleiding hier.

Is kunstgras veilig voor kinderen?
Ondanks dat u hier door berichten in de media wellicht over twijfelt, is het antwoord ja. Kunstgras is veilig voor kinderen.

Het gras is gemaakt van een kunststof genaamd polypropyleen. Dit is een totaal onschuldig materiaal waar u rustig kinderen op kunt laten spelen.

De media stelden in 2019 het gebruik van kunstgras ter discussie. Dit had met name te maken met de rubber korrels die op sportvelden als instrooimateriaal worden gebruikt.

In een reguliere tuin maakt u nooit gebruik van rubber korrels. In plaats daarvan strooit u de kunstgrasmat in met kwartszand.

Dit is een volledig onschuldige zandsoort die juist een heel gunstige uitwerking heeft. Het zand heeft namelijk een dempende werking. Daardoor bezeert een kind zich bij een val veel minder snel.

Kunstgras biedt dus een relatief zachte ondergrond en is daarmee zeer geschikt voor tuinen waar kinderen in spelen.

Is kunstgras veilig voor de hond?

Kunstgras en huisdieren gaan prima samen. Uw hond of kat zal het zelfs prettig vinden om op een zachte ondergrond als kunstgras te liggen.

Voor de grasmat zelf maakt het niks uit. Die kan heel goed tegen een stootje, omdat hij gemaakt is van zeer sterk materiaal.

Wel moet u uw kunstgras goed schoonhouden. Als uw huisdier poept of plast op uw kunstgras gazon, is dat niet schadelijk voor het gras. Vanuit hygiënisch oogpunt is het wel van belang dat u de mat zo snel mogelijk schoonmaakt.

Haal de uitwerpselen van de mat en maak daarna de plek schoon met een tuinslang of een milieuvriendelijk sopje. Doet u dit niet, dan nestelen de resten van de uitwerpselen zich tussen de sprieten. Dat is niet fris en bovendien is zo’n plek een rijke voedingsbodem voor onkruid.

Wanneer u verwacht dat er geregeld honden gaan spelen en ravotten op uw nieuwe kunstgrasmat, zorg dan voor extra verankering met kunstgrashaken. Dit voorkomt ongewilde verplaatsing van uw grasmat. Ook is het raadzaam de grasmat extra in te zanden.

Waarom moet je kunstgras inzanden en hoe doe je dat?

Bij aanleg van uw kunstgras gazon raden wij u aan instrooizand te gebruiken. Deze ronde zandsoort heeft meerdere functies.
Allereerst zorgt instrooizand voor extra stevigheid. Het zand verdwijnt na het instrooien direct naar de bodem van de mat en is daardoor nog nauwelijks zichtbaar.

Het extra gewicht draagt echter wel bij aan stabiliteit. De mat blijft netjes op zijn plaats en zo ontstaan er minder snel plooien.

Een tweede voordeel van instrooizand is dat het de sprieten van uw grasmat rechtop houdt.

Voordat u uw kunstgras gaat inzanden, moet u nadenken over het doel van uw mat. Wanneer u enkel een siergazon wilt, heeft u veel minder instrooizand nodig dan op een grasmat waarop veel gespeeld wordt. Afhankelijk van het gebruik en de lengte van de sprieten heeft u 5 tot 12 kg instrooizand per vierkante meter nodig.

Nadat u het zand heeft verdeeld, borstelt u het in met een machine of een harde bezem.

Inzanding van uw kunstgrasmat werkt het beste bij droog weer en bij een droge grasmat.

Mocht u de mat intensief gebruiken, herhaal het inzandingsproces dan eens in de 2 tot 4 jaar.

Hoe leg je kunstgras aan?

Kunstgras aanleggen is niet per se moeilijk. Wel is het van belang dat u het stappenplan volgt en goed nadenkt over uw situatie.

Is uw tuin bijvoorbeeld bedoeld als siertuin of meer als speeltuin? Het antwoord op deze vraag bepaalt welke grassoort u nodig heeft.

Ook dient u van tevoren na te denken over de ondergrond van uw tuin. Bestaat die uit zand of uit tegels? Een zandgrond vergt meer voorbereiding dan tegels, omdat het zand gestabiliseerd moet worden.

Alle stappen voor het aanleggen van uw nieuwe kunstgrasmat vindt u hier.

Is kunstgras UV-bestendig?

Jazeker. Kunstgras is bestand tegen UV-straling en zal dus niet verkleuren door de zon.

Elke grassoort van Kunstgras-Uitverkoop beschikt over een UV-garantie van 10 jaar. U mag er zelfs vanuit gaan dat uw grasmat ook na die 10 jaar nog lang mee kan, mits u de mat goed onderhoudt.

Kan kunstgras tegen sneeuw en vorst?

Ja, kunstgras kan tegen winterse omstandigheden. Het gras beschadigt niet wanneer er sneeuw of ijs op komt. Dit in tegenstelling tot normaal gras, dat vaak vergeeld onder een sneeuwlaag vandaan komt.

U kunt gewoon over een besneeuwde kunstgrasmat lopen. Ook kinderen kunnen erop spelen.

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw kunstgrasmat in winterse omstandigheden goed te onderhouden.

Wanneer u bijvoorbeeld een deel van uw grasmat sneeuwvrij wilt maken, kunt u dat het beste doen direct nadat de sneeuw is gevallen. Zo voorkomt u dat de onderkant van de sneeuwlaag bevriest.

De ijslaag die dan ontstaat, is niet meer te verwijderen zonder beschadiging van de kunstgrasmat. De sprieten breken namelijk met het ijs af.

Als u sneeuw van uw grasmat wilt verwijderen, kunt u het beste een bezem of een kunststof sneeuwschuiver gebruiken. Een metalen sneeuwschuiver is niet zo’n goed idee, omdat die soms bramen op het oppervlak heeft zitten. Bramen kunnen de grasmat beschadigen.

Bij Kunstgras-Uitverkoop raden we het gebruik van strooizout op uw kunstgras af. Het zout verdwijnt namelijk uiteindelijk in de bodem en dat is slecht voor het milieu.

Kan kunstgras op tegels gelegd worden?

Dat kan zeker. Daardoor is kunstgras ook prima te gebruiken op het balkon of dakterras. Er zijn dan wel een paar dingen waar u rekening mee dient te houden.

Allereerst is het van belang de ondergrond van kunstgras extra goed te egaliseren bij een tegelondergrond. Tegels liggen namelijk vaak niet helemaal vlak. Gebruik daarom een extra dikke laag kunstgras, een drainagemat of een stabilisatiedoek. Ook valdemping kunt u als ondergrond gebruiken.

Let er bij een tegelondergrond op dat het water goed weg kan. Dit kunt u bijvoorbeeld regelen door de aanleg van vlonders onder uw kunstgrasmat.

Kan kunstgras tegen chloor?

Ja, mits de chloor verdund is. Kunstgras is daardoor prima aan te leggen rondom zwembaden. Het gras zal niet verkleuren als er zwembad water op terecht komt. Daarnaast is kunstgras een heerlijk zachte ondergrond voor blote voeten.

Pure chloor is niet goed voor het kunststof waarvan de grasmat is gemaakt. We raden u dan ook ten strengste af om daarmee de grasmat te reinigen. Het gras zal er direct door verkleuren.

Hoe wordt kunstgras gemaakt?

De productie van kunstgras kent verschillende fases. Hieronder geven we informatie over die fases.

Fase 1: Kunstgrasvezels vormen

In de eerste fase van de kunstgrasproductie worden de kleur, de kwaliteit en de vorm van het gras bepaald. Verschillende stoffen, waaronder UV-stabilisatoren en kunststofkorrels worden gemengd en verhit. Daarna perst men het door een spuitknop, die de vorm van het gras bepaalt.

De kunstgrasvezels worden versterkt en daarmee bestand gemaakt tegen alle temperaturen. Ook verwerkt men de aparte vezels tot vezelklossen.

Fase 2: Het tuften van de vezelklossen

Vervolgens gaat men de kunstgrasvezels tuften. Dit houdt in dat ze met een enorme machine aan het doek worden genaaid. Het tuften gebeurt met honderden naalden tegelijk.

In het tuftproces wordt de dichtheid en dus ook het uiterlijk van de grasmat bepaald. De dichtheid van de vezels hangt af van de stand van de naalden.

Fase 3: Coaten van de grasmat

Omdat de grasvezels na het tuften nog niet stevig vast zitten in het doek, brengt men aan de onderkant van het doek nog een coating aan. Die verankert de vezels met een laag lijm, zodat ze niet meer kunnen loslaten.

De dikte van de coating vertelt hoe stevig hij is. Hoe dikker de coating, hoe beter de verankering.

Na het coaten krijgt de grasmat de tijd om goed te drogen.

Fase 4: Perforeren

Om de kunstgrasmat waterdoorlatend de maken, worden er kleine graatjes in geprikt.

Fase 5: Oprollen of torsen

In de laatste fase rolt men de grasmat op. Dit proces wordt ook wel het torsen genoemd. Het tapijt wordt strak opgerold, zodat men beschadiging bij het transport voorkomt.

De druk is op elk deel van de rol gelijk. Daardoor blijft de kwaliteit van de hele rol gelijk. Op plaatsen met minder spanning verslapt het gras.

Is kunstgras slecht voor het milieu?

Nee, kunstgras is niet slechter voor het milieu dan echt gras. Om tot die conclusie te komen, moet u alle facetten van productie en onderhoud meenemen.

De productie van kunstgras kost energie, net als de productie van graszaad. Uiteraard is echt gras een natuurlijk product en neemt het CO2 op. Echter, een natuurlijke grasmat kost ook extra energie, omdat hij gemaaid moet worden.

Een kunstgrasmat is bovendien erg duurzaam. U profiteert vaak lang van een mooie, kwalitatief goede mat. Dit maakt dat u lange tijd geen afval heeft.

Al met al is een kunstgrasmat niet slechter voor het milieu dan een natuurlijke grasmat.

Kun je meubels op een kunstgrasmat zetten?

Jazeker. Uw grasmat kan hier tegen. Let wel op bij stoelen met smalle poten. Wanneer u gewicht op kleine oppervlaktes plaatst, ontstaan sneller kuiltjes in het gras. Bredere stoelpoten zijn beter voor de mat.

Het is ook raadzaam om meubels en bloempotten zo af en toe te verplaatsen. De grasvezels onder de meubels breken dan minder snel af, omdat ze niet steeds onder die hoge druk gebukt hoeven te gaan.

Is kunstgras vergelijkbaar met echt gras?

Ja en nee.

Ja, omdat kunstgras er tegenwoordig net zo natuurlijk uitziet als echt gras. Er is veel veranderd in de productie van kunstgras, waardoor het tegenwoordig veel meer op echt gras lijkt dan vroeger.

Kunstgras lijkt echter niet in alle opzichten op echt gras. Het heeft veel minder onderhoud nodig en blijft jarenlang dezelfde groene kleur houden. Dit in tegenstelling tot een natuurlijke grasmat.

Al met al mag u concluderen dat een kunstgazon tegenwoordig een prima alternatief is voor een natuurlijke grasmat.

Wat is een kantopsluiting?

Een kantopsluiting is een verharde rand die u aan de buitenzijde van uw kunstgrasmat plaatst. Het fungeert als een afscheiding tussen de grasmat en andere delen van uw tuin.

 Een kantopsluiting zorgt ervoor dat de onderlaag van uw grasmat niet zomaar naar de zijkanten van uw grasmat verdwijnt.

Bovendien voorkomt een kantopsluiting dat de randen van uw grasmat boven de ondergrond van de rest van uw tuin komt te liggen. Dit voorkomt dat u over de rand kunt struikelen. Ook ligt de grasmat steviger met kantopsluiting.

Welke ondergrond is het beste voor kunstgras?
Welke ondergrond het beste is voor uw kunstgras gazon, hangt af van de locatie ervan.
Kunstgras in de tuin

Als u uw kunstgrasmat in uw tuin plaatst, is het belangrijk dat u er een stevige, waterdoorlatende zandbodem onder legt.

Op dit zandbed plaatst u een stabilisatiedoek (link naar vraag over stabilisatiedoek). Dat zorgt ervoor dat de ondergrond van de grasmat egaal blijft, ook wanneer er druk op komt.

Wanneer er vaak kinderen op het gras gaan spelen, is een ondergrond met valdemping aan te raden.

Kunstgras op een balkon of dakterras

Kunstgras kan prima geplaatst worden op een harde ondergrond, zoals beton of hout. Wanneer u een ondergrond van houten planken heeft, is een stabilisatiedoek aan te raden.

Ook een ondergrond met valdemping kan uitkomst bieden als u wat meer vering wil.

Kun je kunstgras leggen in de winter?

Ja hoor, mits het niet te hard vriest. Als de temperatuur buiten daalt tot onder het vriespunt, wordt de bodem van uw tuin hard. Daardoor zijn graafwerkzaamheden moeilijker uit te voeren.

Als de temperatuur mild blijft, is er geen enkele reden om te wachten met de aanleg van uw kunstgrasmat.

Hoe duurzaam is kunstgras?

Kunstgras is om vele redenen duurzaam te noemen. We hebben een aantal van die redenen voor u op een rijtje gezet.

 • Een kunstgrasmat gaat lang mee. U krijgt zelfs een UV-garantie van 10 jaar. De kans is groot dat uw grasmat veel langer meegaat dan die 10 jaar. Het levert dus relatief weinig afval op.
 • Kunstgras bevat geen schadelijke stoffen.
 • Kunstgras is recyclebaar.
 • Wanneer u kiest voor kunstgras, bespaart u op water, bemesting en energieverbruik en uitstoot van uw grasmaaier.
Is kunstgras waterdoorlatend?

Absoluut. Kunstgras heeft geen enkelprobleem met een flinke regenbui.

Het feit dat kunstgras waterdoorlatend is, komt door kleine gaatjes in de rug van de grasmat. Die zorgen ervoor dat water direct in de bodem kan zakken.

Let wel dat een kunstgrasmat alleen waterdoorlatend kan zijn als het op een goede, waterdoorlatende ondergrond ligt. (link naar Welke ondergrond is het beste?)

Is kunstgras brandbaar?

Nee, kunstgras is niet brandbaar. Wel kan het smelten als het in aanraking komt met vonken, vuurwerk, sigarettenas of gemotoriseerde machines.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over verspreiding van een brand. Uiteraard is het jammer als u smeltschade of schroeiplekken krijgt door gebruik van bovenstaande objecten.

Dit soort schade kan wel hersteld worden door een klein deel van uw grasmat te vervangen.

Kun je kunstgras aanleggen op een hellend vlak?
Dat kan. Dit brengt echter wel wat meer lastigheden met zich mee, dus het is aan te raden om de uitvoering over te laten aan een expert.

Mocht u toch zelf het kunstgras willen aanleggen op een hellend vlak, laat u zich dan goed informeren over de zaken waar u op moet letten.

Voordelen van kunstgras
 • Kunstgras is onderhoudsarm. U hoeft er weinig voor te doen om uw tuin netjes te houden.
 • U heeft vrijwel geen onderhoudskosten aan kunstgras.
 • Ook op een minder vruchtbare ondergrond kunt u genieten van een groen gazon.
 • Kunstgras blijft altijd groen.
 • U heeft nooit last van hooikoorts bij gebruik van kunstgras.
Nadelen van kunstgras
 • Kunstgras is duurder in aanschaf dan natuurlijk gras.
 • Kunstgras trekt geen insecten en vogels aan, omdat het gemaakt is van plastic.
 • Omdat kunstgras gemaakt is van plastic, levert het na een aantal jaren restafval op. Dit is slecht voor het milieu.
 • Kunstgras heeft in de herfst en winter een onnatuurlijk groene kleur. Echt gras kleur meer mee met de seizoenen.
 • Kunstgras is niet de beste ondergrond voor barbecueën. Het gras kan door vonkjes gaan smeulen en smelten.
1