Kunstgras onderhouden

Kunstgras onderhouden kost weinig tijd en moeite. Toch is het belangrijk om af en toe iets aan je grasmat te doen. Wij geven u hieronder alle tips die u nodig heeft om uw kunstgras in optimale conditie te houden.

Algemeen onderhoud

Om uw gras het hele jaar door mooi en netjes te houden, kunt u de volgende dingen doen:

 1. Verwijder regelmatig met een hark of bezem organisch materiaal, zoals takjes, blaadjes en zaden. U voorkomt zo dat zaden ontkiemen en uitgroeien tot onkruid.
 2. Als U tóch onkruid vindt op de grasmat, haal het dan met de hand of een bezem weg. Het onkruid krijgt door het stabilisatiedoek niet de kans om zich diep te wortelen, dus u trekt het er gemakkelijk uit.
 3. Borstel geregeld uw gras op met een harde bezem. Veeg altijd eerst met de vleug mee, zodat u het vuil tussen de sprieten uit veegt. Pas daarna veegt u tegen de vleugrichting in. De sprieten komen dan weer overeind te staan.
  Veeg niet te hard, want dan verwijdert u al het kunstgraszand.
 4. Wanneer vegen niet meer voldoende is om de sprieten overeind te krijgen, is het nodig om uw grasmat opnieuw in te zanden.

Zelf kunstgras reinigen

Niet alleen onderhoud is belangrijk. Ook reiniging draagt bij aan een gezonde grasmat. Hieronder wederom wat tips.

 1. Als u eten of drinken morst, verwijder het dan waar mogelijk. Spoel daarna de mat met water na, zodat ook de kleinste restjes van de mat de grond in verdwijnen. U voorkomt hiermee schimmelvorming.
 2. Ook uitwerpselen of urine van je huisdier verwijdert u direct. Als naspoelen met water niet voldoende blijkt om de geur te neutraliseren, gebruik dan een 5% (milieuvriendelijke) zeepoplossing of een azijnoplossing.
 3. Na een aantal jaar is het misschien nodig om mos van uw grasmat te verwijderen. Hiervoor zijn verschillende verdelgingsmiddelen verkrijgbaar. Gebruik wel altijd een milieuvriendelijk middel.

Algemene tips

We geven u hier nog wat algemene tips.

 1. Gebruik bij het vegen altijd een synthetische borstel. Een metalen borstel of draadborstel beschadigt de sprieten.
 2. Als u een bladblazer gebruikt voor het wegblazen van organisch materiaal, houd die dan altijd op een afstandje van uw mat. U voorkomt daarmee dat u al het kunstgraszand wegblaast.
 3. Vermijd te allen tijde het gebruik van zuren, verf of lijm op je kunstgras. Deze materialen tasten uw grasmat behoorlijk aan. Het gras kan bijvoorbeeld verkleuren, maar ook helemaal verschroeien.
 4. Reparatie van een deel van de grasmat is mogelijk, maar blijft altijd zichtbaar. Voorkomen is in dit geval dus beter dan genezen.

Professionele onderhoudsbeurt

Soms lukt het niet meer om uw grasmat helemaal netjes te krijgen. Dan is het tijd om hem professioneel te laten reinigen. Gespecialiseerde bedrijven hebben machines die uw grasmat weer helemaal tot leven brengen.

Een professional kan eventueel ook uw grasmat repareren en de drainage controleren.

Laat voor het beste resultaat minimaal 1x per jaar een gespecialiseerd bedrijf naar uw kunstgras kijken.

1